Diétne a režimové opatrenia pri hyperurikémii

Liečba hyperurikémie je komplexná a okrem užívania vhodných liekov (farmakologická liečba) si bude vyžadovať aj zmeny životného štýlu (nefarmakologická liečba). Prečo? 

Hyperurikémia vzniká v dôsledku nadbytku kyseliny močovej v krvi. Kyselina močová zas vzniká počas rozkladu purínov (tvoria sa buď v našich bunkách, alebo ich prijímame zo stravy). Preto hladinu kyseliny močovej v krvi ovplyvňuje do veľkej miery aj strava. 

Hyperurikémia je však veľmi častá aj u ľudí, ktorých trápi vysoký krvný tlak, obezita, cukrovka či chronické ochorenie obličiek.  

V rámci nefarmakologickej liečby je preto nevyhnutné: 

  • znížiť príjem purínov v strave, 
  • znížiť telesnú hmotnosť (pozor – chudnúť treba postupne, rýchle chudnutie môže hyperurikémiu zhoršiť),  
  • dbať na dostatočný príjem tekutín (ideálne čistá voda, niektoré alkalické minerálne vody, bylinkové čaje, kofeínu sa je dobré vyhýbať), 
  • abstinovať od alkoholu (úplne, pretože znižuje vylučovanie kyseliny močovej von z tela), 
  • venovať sa pravidelnej fyzickej aktivite. 

Ako vyzerá diéta s obmedzeným príjmom purínov? Držte sa týchto 3 zásad 

  1. V prvom rade je nutné vedieť, ktoré potraviny obsahujú puríny a v akom množstve. Pomôcť vám môže tabuľka nižšie, ktorú si môžete stiahnuť na tejto podstránke spolu s receptami a vzorovým jedálničkom. Vytlačené podklady budú cennými pomocníkmi vo vašej kuchyni. 
  2. Treba mať však na pamäti, že diéta nemá byť len o vylúčení týchto potravín. Okrem purínov totiž obsahujú aj iné dôležité látky, ktoré budú vášmu telu chýbať. Preto lekári odporúčajú vylúčiť len tie potraviny, ktoré sú nevyhnutné – čiže obsahujú významný podiel purínov a konzumujeme ich vo väčšom množstve.
  3. Ďalej je pri diéte dôležité dbať na to, aby sa energetický príjem v strave rovnal výdaju, v prípade chudnutia môže byť príjem jemne znížený. Určite sa však treba vyvarovať extrémom v podobe hladovania či prejedania sa, pretože to by mohlo hyperurikémiu zhoršiť. 

Rozdelenie potravín podľa obsahu purínov

Základ stravy by mali tvoriť potraviny s obsahom purínov do 50 mg (skupina C) a v obmedzenom množstve môžete pridať potraviny s obsahom purínov do 150 mg (skupina B).  

Potraviny s obsahom purínov nad tento rámec by sa mali pri zvýšenej hladine kyseliny močovej alebo dne úplne vylúčiť (skupina A). 

V období zhoršenia príznakov pri dne je vhodné stravovací režim sprísniť a vyhnúť sa: 

  • smaženiu a grilovaniu mäsa (pripravte si ho len „na prírodno“), 
  • koreninám a pikantným jedlám/potravinám, 
  • ďalej dresingom, zrejúcim a plesňovým syrom, údeninám, káve, čaju, pivu a alkoholu vo všeobecnosti. 

V strave uprednostnite zeleninu, cereálne výrobky a mliečne potraviny (najmä odstredené). 

Lámete si hlavu nad tým, aké jedlá si môžete pripraviť? Siahnite si náš výber receptov a vzorový jedálniček na jeden týždeň.